IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy chleb na zakwasie z mąki pszennej pełnozarnistej z dużą ilością błonnika, bardzo smaczny, pachnący,jednym słowem "dobry jak chleb"

Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie

 

  • szklanka dokarmionego dzień wcześniej zakwasu (250 ml) żytnieo lub pszennego
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie
Zakwas wymieszać z wodą (100 ml), dodać do mąk, wymieszać składniki w naczyniu az do połączenia się, a następnie przenieść się na stolnicę i podsypując odrobiną mąki wyrobić gładkie ciasto.W połowie wyrabiania dodać sól. Przykryć je ściereczka i pozostawić na 1h, po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt i złożyć krótsze brzegi do środka, obkręcić o 90 stopni i ponownie złożyć brzegi do środka, tak złożone ciasto pozostawić na 1h, a następnie ponownie rozwałkować i ponownie złożyć jak poprzednio (podbnie jak ciasto francuskie), pozostawić przykryte rowniez na 1h, po tym czasie rozwałkować i zwinąć w rulonik formując podłużny bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5-2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać piekarnik na maximum ( u mnie 250 stopni), zrobić kilka nacięć na wierzchu bochenka, gdy piekarnik sie nagrzeje na jego dno wrzucić kilka kostek lodu lub spryskać scianki wodą, wstawić chleb i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 225-220 i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, a następnie uchylić troszkę drzwiczki piekarnika, zmniejszyc temp. do 180 i suszyć chlebek jeszcze 5-10 minut, po tym czasie wyjąć chleb i ostudzic przed krojeniem. Smacznego!
Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie
Etap 1 - składanie ciasta na trzy części
Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie
Etap 2 -obkrecone o 90 stopni i ponownie złożone na 3
Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie
Etap 3 - formowanie podłużnego bochenka
Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie
Etap 4- nacięcia na bochenku tuż przed włożeniem do piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo