Chleb z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Bożena1968 - Przepis na: Chleb z otrębami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 125
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Chleb z otrębami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Domowy chleb ..z dodatkami..najlepszy..


trudność: łatwe
czas:

Chleb z otrębami - SKŁADNIKI:

Chleb z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Do maki wymiesznej z płatkami i otrebami dodac wyrośnięte drożdże i resztę składnikow.Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie.Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Focaccia z salami i parmezanem Chleb z ziarnami z maszyny do chleba Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie
Chleb z płatkami owsianymi i antonówką na zakwasie Niemiecki chleb lniany na zakwasie Chleb Pionierów
Drożdżowy chleb z sokiem pomarańczowym Domowe bułki grahamki Pszenny chleb z suszonymi drożdżami
Chleb z ricottą i czarnuszką Chleb z mąką kukurydzianą na poolish Chleb wiedeński

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane