Chleb z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Bożena1968 - autor przepisu Chleb z otrębami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 119
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Chleb z otrębami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Domowy chleb ..z dodatkami..najlepszy..


trudność: łatwe
czas:

Chleb z otrębami - SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g płatków owsianych Kupiec
  • 40 g otrębów gryczanych
  • 24 g drożdży świeżych
  • 200 ml letniej wody
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Chleb z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Do maki wymiesznej z płatkami i otrebami dodac wyrośnięte drożdże i resztę składnikow.Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie.Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.



Komentarze do Chleb z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Koszyczek Wielkanocny Bułeczki z karmelem Chleb orkiszowy z pomidorami
Baranek wielkanocny Chlebek wielkanocny do święconki Ciabatta na śniadanie
Rogaliki maślane Pszenny chleb cebulowy Chleb tygrysi w cętki
Chleb typu "podaj dalej" Oliwkowo- pomidorowa rolada Szybki chleb na zakwasie
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane