Chleb z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Bożena1968 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 138
zdjęcia: 1 z 5
Chleb z otrębami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Domowy chleb ..z dodatkami..najlepszy..


trudność: łatwe
czas:

Chleb z otrębami - SKŁADNIKI:

Chleb z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Do maki wymiesznej z płatkami i otrebami dodac wyrośnięte drożdże i resztę składnikow.Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie.Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Włoska focaccia z ziołami Mini chlebki z ziołami
Kajzerki domowe bułeczki Chleb na nocnym zaczynie Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem
Pszenny chleb z maślanką Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem
Rogaliki cebulowe Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami Chleb mleczny żytni na zakwasie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane