Chleb z otrębami

Pieczywo « poprzedni | następny »
Bożena1968 - Przepis na: Chleb z otrębami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 138
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Chleb z otrębami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Domowy chleb ..z dodatkami..najlepszy..


trudność: łatwe
czas:

Chleb z otrębami - SKŁADNIKI:

Chleb z otrębami - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Do maki wymiesznej z płatkami i otrebami dodac wyrośnięte drożdże i resztę składnikow.Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie.Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb z otrębami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Chleb mleczny żytni na zakwasie Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Domowe pity do kebaba
Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree Precle z makiem Chleb na zakwasie z mąką ryżową
Chleb słonecznikowy Kaszubski chleb na podmłodzie Polski chleb wiejski
Słoneczne bułeczki z niespodzianką Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane