SUPERPRZEPIS

Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Moja wariacja chleba domowego z siemieniem lnianym i paluszkami solonymi. Chleb jest smaczny a skórka chrupiąca.

Składniki:

Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym
Drożdże, cukier, 50 ml mleka i łyżkę mąki dokładnie wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Gdy urośnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, siemię lniane i połamane paluszki. Drewnianą łyżką wymieszać składniki, potem dodać olej i ciasto wyrobić ręcznie. Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki wysypanej mąką ( wymiary 30 x 12 cm ) i zostawić do wyrośnięcia. Chleb piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą ). Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić. 
Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym
Etap 1 przygotować zaczyn drożdżowy na chleb
Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym
Etap 2 dodać mąkę, paluszki i siemie oraz resztę skladników
Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym
Etap 3 wyrobic ciasto i zostawić do wyrosnięcia
Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym
Etap 4 chleb po wyjęciu z piekarnika studzi sie

Tagi:

chleb pieczywo