Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chleb z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chleb z pestkami dyni z dodatkiem jogurtu naturalnego i mąki razowej jest pyszny i wilgotny. Polecam.

Chleb z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pestkami dyni
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać połowę ciepłej wody i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie dodać resztę wody, jogurt, mąki, sól, oliwę i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wsypać 2/3 pestek dyni i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, uformować bochenek i włożyć do foremki keksowej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty bochenek naciąć w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać pozostałymi pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 30-35 minut.
Chleb z pestkami dyni
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą
Chleb z pestkami dyni
Do wyrośniętego rozczynu dodać obie mąki jogurt sól i oliwę
Chleb z pestkami dyni
Pod koniec wsypać pestki dyni i wymieszać
Chleb z pestkami dyni
Wyrożnięty bochenek naciąć ostrym nożem posmarować białkiem posypać pestkami dyni

Tagi:

dynia chleb