lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś witam was chlebem i solą w dodatku chleb własnoręcznie upieczony. Fakt przy wyrabianiu ciasta drożdżowego pomagał mi robot ale resztę sama wymyśliłam i zrobiłam. Pszenny z otrębami i pestkami dyni.

Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut.


Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże tylko na 50 minut). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło więc teraz odgazowujemy je i przekładamy do formy od babki prostokątnej uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.


Pieczemy w parowym piecu( naczynie z wodą wstawiamy na dół) 20 minut w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. Dzięki parze chlebek będzie chrupiący i rumiany.


Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do ostudzenia smacznego.

Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi
Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi
Wlewamy wodę ciepłą do mąki odmierzone 350 ml
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi
Wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut.
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" .
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi
Ciasto chlebowe pięknie wyrosło więc teraz odgazowujemy je i przekładamy do formy od babki prostokątnej uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.