Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Chleb z pestkami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słoiczek z zakwasem i przepis na bardzo prosty chleb dostałam od mamy :)

Chleb z pestkami słonecznika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z pestkami słonecznika

 

  • 1 i ½ kg mąki żytniej chlebowej
  • ½ szklanki zakwasu
  • Łyżeczka cukru
  • Ok. 12,5g świeżych drożdży
  • 1300 ml ciepłej wody
  • 2/3 szklanki maślanki
  • Szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki siemnienia lnianego
  • Szklanka otrębów pszennych
  • 150g pestek słonecznika
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pestkami słonecznika
Do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki żytniej chlebowej, dodajemy drożdże (ja 100g kostkę drożdży kroję na 8 części i jeden kawałek powinien ważyć mniej więcej 12,5g), cukier, wodę, maślankę i zakwas. Całość mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Ponownie mieszamy i odlewamy ½ szklanki- to będzie nasz zakwas na następny raz. Do miski dosypujemy resztę mąki żytniej chlebowej, mąkę pszenną, siemie lniane, otręby i pestki słonecznika. Całość mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, można dosypać ciut więcej mąki pszennej. Blaszki (ja używam dwóch długich, wąskich keksówek) smarujemy olejem i wypełniamy ciastem do połowy wysokości. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszek i smarujemy z wierzchu olejem. Kroimy po wystudzeniu.
Chleb z pestkami słonecznika
W dużej misce mieszamy drożdże z zakwasem i innymi dodatkami
Chleb z pestkami słonecznika
Dosypujemy resztę składników do miski z zakwasem
Chleb z pestkami słonecznika
Ciasto dokładnie mieszamy możemy dosypać ciut więcej mąki
Chleb z pestkami słonecznika
Ciasto przekładamy do blaszek i pieczemy

Tagi:

chleb