SUPERPRZEPIS

Chleb z pieczoną papryką i maślanką

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Chleb z pieczoną papryką i maślanką

Pszenny chleb z dodatkiem musu z pieczonej czerwonej papryki, płatków jęczmiennych i maślanki, przygotowany na drożdżach...

Składniki:

Chleb z pieczoną papryką i maślanką

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pieczoną papryką i maślanką

Etap 1

Chleb z pieczoną papryką i maślanką
Przekrojona pozbawiona pestek i upieczona papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż skórka zacznie się rumienić), następnie ostudzić i obrać.

Etap 2

Chleb z pieczoną papryką i maślanką
Upieczona papryka przełożona do miski blendera i zmiksowana.

Upieczoną paprykę zmiksować blenderem.

Etap 3

Chleb z pieczoną papryką i maślanką
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 4

Chleb z pieczoną papryką i maślanką
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Chleb z pieczoną papryką i maślanką

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, maślankę, wodę i zmiksowaną paprykę, wymieszać.

Etap 6

Chleb z pieczoną papryką i maślanką

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 7

Chleb z pieczoną papryką i maślanką

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Chleb z pieczoną papryką i maślanką

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb papryka