SUPERPRZEPIS

Chleb z płatkami jęczmiennymi

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Chleb z płatkami jęczmiennymi Więcej zdjęć (5)

Pyszny chleb z płatkami jęczmiennymi wyborowymi na mace tortowej. Puszysty i mięciutki a z wierzchu chrupiąca skórka otulona płatkami.

Składniki:

Chleb z płatkami jęczmiennymi

 

  • 550 g mąki tortowej
  • 3/4 szk płatków jęczmiennych wyborowych + do wysypania foremki
  • 1,5 szk letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru ( płaska )
  • 1 łyżeczka soli ( czubata )
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Chleb z płatkami jęczmiennymi
Tortownicę o średnicy 20 cm ( może być inna ale ja chciałam mieć bardzo wysoki chlebek ) wysmarować margaryną i obsypać płatkami. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. W drugiej misce rozmieszać z cukrem drożdże aż będą płynne. Wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę a na koniec płatki. Wszystko połączyć drewnianą łyżką a potem wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i włożyć ciasto do foremki. Posmarować wierzch wodą i posypać płatkami. Zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy pięknie wyrośnie ale nie przerośnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut a potem 20 w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wystudzić na kratce. 
Chleb z płatkami jęczmiennymi
do miski wsypać oraz wlać składniki na chleb
Chleb z płatkami jęczmiennymi
wyrobić ciasto i zakryć je ściereczką do podrośniecia
Chleb z płatkami jęczmiennymi
potem ponownie wurobić i przelożyć do foremki
Chleb z płatkami jęczmiennymi
chleb upiec i wystudzić na kratce a potem zajadać

Tagi:

chleb