Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Duży rodzinny bochen pszenny, na zakwasie pszennym, z dodatkiem płatków owsianych i melasy. Pasuje i do dżemu i do wędliny.

Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym

 

Sposób przygotowania:

Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym
Do misy robota wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól i płatki owsiane. Do zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin przed wyrabianiem ciasta) dodać mleko, ciepłą wodę i melasę, wymieszać dokładnie. Rozczyn wlać do suchych składników, wyrabiać 5 minut na 2 prędkości, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę i uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym
Do misy robota wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól i płatki owsiane.
Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym
Do zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin przed wyrabianiem ciasta) dodać mleko, ciepłą wodę i melasę, wymieszać dokładnie.
Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym
Rozczyn wlać do suchych składników, wyrabiać 5 minut na 2 prędkości, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym
Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę i uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny.

Tagi:

pieczywo chleb