Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczny i dość szybki chlebek, rośnie dzięki drożdżom, świeżość przedłuża dodanie zakwasu. Prażone płatki nadają fajnego smaczku. Warto wypróbować.

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
Do misy robota wsypać obie mąki, dodać sól. Płatki uprażyć na suchej patelni na złoto, wystudzić. Wsypać je do misy robota. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i miód, dodać zakwas i wymieszać. Wlać do misy i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy, wyrównać i posypać lekko mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-40 minut. Wystudzić na kratce
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
Do misy robota wsypać obie mąki, dodać sól.
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i miód, dodać zakwas i wymieszać. Wlać do misy i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy, wyrównać i posypać lekko mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-40 minut.

Tagi:

chleb