pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chleb z przyprawą do chleba po litewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

super chleb na cały tydzień

Chleb z przyprawą do chleba po litewsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z przyprawą do chleba po litewsku

 

  • zakwas żytni 300g
  • mąka żurkowa 1 kg
  • woda 1 litr
  • przyprawa do chleba litewskiego
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • mąka żytnia typ 2000 do posypania blaszki
  • śmietana słodka do posmarowania
  • pestki dyni 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Chleb z przyprawą do chleba po litewsku
Zakwas żytni przekładamy do dużej miski. Wsypuję mąkę żurkową. Wlewam wodę i mieszam robotem. Gdy ciasto będzie wymieszane pozostawiam je w spokoju na około 1 godzinę. Następnie dodaję cukier oraz sól. Wsypuję przyprawę do chleba po litewsku oraz pestki. Mieszam ponownie tylko, aby cukier i sól się rozeszły po całym cieście. Blaszki chlebowe smaruję margaryną i oprószam mąką żytnią typu 2000. Ciasto przekładam do blaszek wypełniając je w połowie. Przykrywam i pozostawiam na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Tak wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po 15 minutach temperaturę zmniejszam do 180°C i piekę pozostałe 30 minut. Na koniec wierzch chleba smaruję słodką śmietaną. Smacznego.
Chleb z przyprawą do chleba po litewsku
Odmierzam pożądana ilość zakwasu żytniego
Chleb z przyprawą do chleba po litewsku
Do ciasta dodaję cukier oraz sól i przyprawy
Chleb z przyprawą do chleba po litewsku
Wymieszane ciasto przekładam do flaszek
Chleb z przyprawą do chleba po litewsku
Po upieczeniu skórkę smaruję śmietaną