czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Chleb z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy chleb na zakwasie jest prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż ten ze sklepu i nie zawiera zbędnych dodatków.

Chleb z siemieniem lnianym

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym

 

  • 50 dkg mąki chlebowej
  • 15 dkg zakwasu żytniego
  • 1 dkg drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym
Dzień przed przygotowaniem chleba dokarmić zakwas, ja trzymam go w lodówce i wyjmuję dzień wcześniej i dodaję mąki i wody.

W misce drożdże wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Keksówkę nasmarować olejem i napełnić ciastem, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta osmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 80 minut.

Ciepły chleb wyjąć z foremki i wystudzić.

Tagi:

pieczywo chleb