Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Chleb z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajny i łatwy w przygotowaniu chleb. Siemię lniane przemycone w chlebie poprawia jakość i wartość tego pieczywa.

Chleb z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym

Ciasto na chleb

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym
Siemię lniane ugotować na małym ogniu przez około 5 minut. Wystudzić. Dodać do wystudzonego siemienia mąkę a następnie rozrobione drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Podczas zagniatania ciasta dodać sól. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić.

W zależności od wilgotności mąki może być konieczne podsypanie jej w niewielkiej ilości. Po wyrobieniu ciasta zostawić je pod przykryciem na 30 minut.

Po tym czasie formujemy chleby i zostawiamy na kolejne 20 minut.

Pieczemy przez 40 minut w 200 °C góra-dół.
Chleb z siemieniem lnianym
Ugotuj siemię lniane w wodzie przez około 5 minut
Chleb z siemieniem lnianym
do siemienia wystudzonego dodaj mąkę i drożdże oraz sól
Chleb z siemieniem lnianym
Wyrób ciasto do momentu aż przestanie się kleić
Chleb z siemieniem lnianym
Po około 30 minutach uformuj bochenki z ciasta
Chleb z siemieniem lnianym
Piecz przez 40 minut w 200 °C