Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny domowy pszenny chleb przygotowany na drożdżach, z dodatkiem siemienia lnianego, suszonej cebuli i płatków jaglanych.

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
  • 2/3 szklanki płatków jaglanych
  • 2/3 szklanki siemienia lnianego
  • 2/3 szklanki suszonej cebuli w płatkach
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

Etap 1

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą
Rozczyn drożdżowy i woda dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.

Etap 4

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą
Wyrobione ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Chleb z siemieniem lnianym i suszoną cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb