SUPERPRZEPIS

Chleb z ziemniakami

  • 4
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chleb z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Aromatyczny i bardzo smaczny domowy chleb pieczony z dodatkiem ziemniaków.

Składniki:

Chleb z ziemniakami

 

  • 60 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka otrębów żytnich
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • białko do posmarowania wierzchu chleba

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniakami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę pszenną wymieszać z mąką pełnoziarnistą, otrębami i solą. Do suchych składników wlać wodę i rozczyn drożdżowy, dodać ziemniaki. Wymieszać i dobrze zagnieść ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, umieścić w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremce, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Chleb z ziemniakami
Mąka pszenna wymieszana z mąką pełnoziarnistą, solą i otrębami.
Chleb z ziemniakami
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki dodajemy razem z wodą i rozczynem drożdżowym do suchych składników.
Chleb z ziemniakami
Dobrze wyrośnięte ciasto, które ponownie zagniatamy i przekładamy go foremki.