anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Chleb z chrupiącą skórką oraz miękkim i sprężystym miąższem . Dzięki ziemniakom w składzie znacznie dłużej zachowuje świeżość i wspaniały smak.

Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie

 

 

  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn - 250 g
  • mąka pszenna typ 750 – 600 g
  • mąka żytnia typ 720 – 50 g
  • ugotowane ziemniaki – 100 g
  • woda – 100 ml
  • maślanka – 250 ml
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól – 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Następnie do zaczynu dodać obie mąki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wodę, maślankę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić. Następnie dodać oliwę i ponownie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 40-45 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie
Następnie do zaczynu dodać obie mąki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wodę, maślankę i sól
Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie
Odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.