Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chleb z żurawiną i ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb z mąki pełnoziarnistej, przygotowany na świeżych drożdżach z dodatkiem nasion i żurawiny jest przepyszny.

Chleb z żurawiną i ziarnami

Składniki:

Chleb z żurawiną i ziarnami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z żurawiną i ziarnami

ETAP 1:

Chleb z żurawiną i ziarnami
Z drożdży, cukru i ciepłej wody zrobić rozczyn.

Drożdże wymieszać z cukrem i 100 ml wody, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

ETAP 2:

Chleb z żurawiną i ziarnami
Przygotowane ziarna i żurawinę wymieszać z mąką.

Do miski wsypać mąkę, dodać orzechy, żurawinę, siemię lniane, słonecznik, 3 łyżki płatków owsianych i sól, wymieszać.

ETAP 3:

Chleb z żurawiną i ziarnami
Do mąki z ziarnami dodać pozostałe składniki.

Następnie wlać resztę wody, oliwę i rozczyn.

ETAP 4:

Chleb z żurawiną i ziarnami
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać.

Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem około 8-10 minut.

ETAP 5:

Chleb z żurawiną i ziarnami

Przełożyć do posmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 30/12 cm, posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi.

Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50-60 minut.

Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb