SUPERPRZEPIS

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem świeżego ogórka, żółtego sera, pestek dyni, łuskanego słonecznika i siemienia lnianego...

Składniki:

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 15 dkg ogórka szklarniowego
  • 10 dkg żółtego sera
  • 6 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

Etap 1

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami
Świeży ogórek i żółty ser starte na tarce.

Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką. Ser również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Etap 3

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami
Woda rozczyn drożdżowy ser i ogórek dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy, ogórka i ser, wymieszać.

Etap 5

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu) przez ok. 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb ogórki