zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Moja rodzinka jest w raju. Codziennie świeży chlebek z różnymi dodatkami. Ciekawe kiedy Im się znudzi takie domowe pieczywo ?

Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym

 

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 5 łyżek siemienia lnianego ( 4 do ciasta, 1 do posypania )
  • 1/2 szk aktywnego zakwasu żytniego
  • 5 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki syropu trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 1/4 szk oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym
Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, najlepiej w wirówce do sałaty. Drożdże, syrop trzcinowy i zakwas wymieszać, dolać wodę i olej. Następnie obie mąki wymieszane z solą wsypać do płynnych składników. Potem dodać posiekany szpinak i siemię lniane i wymieszać wszystko. Ciasto wyjąć na blat i wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin. Ponownie wyrobić wyrośnięte ciasto, oprószyć je mąką z każdej strony, przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 30 x 12 cm. Wierzch posmarować pędzlem maczanym w zimnej wodzie, posypać odłożonym siemieniem i zostawić do wyrośnięcia. Do piekarnika na dno wstawić naczynie z wodą. Chleb piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni a potem 20 minut w 190 stopniach z grzałką góra dół. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym
Etap 1 w misce umieścić składniki na chleb
Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym
Etap 2 wyrobić ciasto i zostawić do wyrosnięcia
Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym
Etap 3 potem ciasto musi wyrosnąć w foremce
Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym
Etap 4 chleb upiec i wystudzić na kratce .