zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb ziemniaczany z amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczny chleb z gotowanymi ziemniakami i amarantusem. Dodatek ziemniaków sprawia, że chleb jest dłużej świeży.

Chleb ziemniaczany z amarantusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ziemniaczany z amarantusem

 

Sposób przygotowania:

Chleb ziemniaczany z amarantusem
Ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do miski wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zostawić na chwilę, potem wymieszać z letnim mlekiem i olejem. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać zmielone ziemniaki i amarantus. Wszytko ze sobą połączyć a potem ciasto wyrobić rękoma. Wyrobione ciasto przełożyć do ,miski, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wysypać mąką i przełożyć ciasto do naczynia. Oprószyć wierzch mąką, zrobić nacięcia i zakryć pokrywką. Zostawić do ponownego podrośnięcia. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni a czas 65 minut. Na 10 minut prze końcem pieczenia zdjąć pokrywkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni. Upieczony chleb wyjąć na kratkę z naczynia i wystudzić.
Chleb ziemniaczany z amarantusem
Etap 1 w misce umieścic składniki na chleb
Chleb ziemniaczany z amarantusem
Etap 2 ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia
Chleb ziemniaczany z amarantusem
Etap 3 potem ciasto powinno wyrosnąć w naczyniu
Chleb ziemniaczany z amarantusem
Etap 4 chleb upiec i wystudzić na kratce .