paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Chleb ziemniaczany z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszny chlebek o delikatnym smaku kminku.

Chleb ziemniaczany z kminkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb ziemniaczany z kminkiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb ziemniaczany z kminkiem
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości bez solenia wody. Po ugotowaniu odlać wodę i rozbić ziemniaki. Gdy przestygną tak by można do nich włożyć dłoń dosypać 05, kg mąki i połączyć z ziemniakami wyrabiając ciasto. (Ziemniaki nie mogą być letnie i zimne muszą być dość ciepłe). Pozostawić na noc w ciepłym miejscu pod przykryciem. Na drugi dzień rozrobić drożdże w mleku ze szczyptą soli i łyżką mąki.Gdy wyrosną połączyć z ziemniakami dosypać resztę mąki oraz sól i wyrobić ciasto. Pozostawić aby wyrosło. Następnie do ciasta wsypać kminek i ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować na kształt foremek i włożyć pozostawić by wyrosło. Przed pieczeniem delikatnie oprószyć górę chleba mąką i piec w temp 180 stopni przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu owinąć chleb w ręczniczki bo nie może zbyt szybko wystygnąć.
Chleb ziemniaczany z kminkiem
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości bez solenia wody. Po ugotowaniu odlać wodę i rozbić ziemniaki. Gdy przestygną tak by można do nich włożyć dłoń dosypać 05, kg mąki i połączyć z ziemniakami wyrabiając ciasto.
Chleb ziemniaczany z kminkiem
Na drugi dzień rozrobić drożdże w mleku ze szczyptą soli i łyżką mąki.Gdy wyrosną połączyć z ziemniakami dosypać resztę mąki oraz sól i wyrobić ciasto. Pozostawić aby wyrosło.
Chleb ziemniaczany z kminkiem
Następnie do ciasta wsypać kminek i ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować na kształt foremek i włożyć pozostawić by wyrosło. Przed pieczeniem delikatnie oprószyć górę chleba mąką i piec w temp 180 stopni przez ok 1 godzinę.