SUPERPRZEPIS

Chleb ziemniaczany z makiem

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Chleb ziemniaczany z makiem Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczny chlebek, lekko wilgotny dzięki dodatkowi ziemniaków. Chrupiąca skórka i wilgotne wnętrze sprawiają, że domownicy chętnie zjadają śniadanie.

Składniki:

Chleb ziemniaczany z makiem

 

  • Zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej typ 720

 

Sposób przygotowania:

Chleb ziemniaczany z makiem
Zaczyn: Zmieszać składniki zakwasu i odstawić na całą noc.

Ugotowane ziemniaki zalać wodą (200g z przepisu) i zmiksować blenderem na gładki krem. Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn i zmiksowane ziemniaki z wodą. Wsypać mak. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny.

Przełożyć do keksówki wyścielonej papierem (dł. 30cm) i odstawić na 4-4,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb ziemniaczany z makiem
do ugotowanych ziemniaków wlać wodę i zmiksować blenderem
Chleb ziemniaczany z makiem
w misie robota umieścić sypkie składniki, zaczyn i ziemniaki
Chleb ziemniaczany z makiem
na koniec dodać suchy mak. zagnieść gładkie ciasto
Chleb ziemniaczany z makiem
ciasto przełożyć do długiej keksówki i odstawić do wyrośnięcia