sara24

sara24

Kucharz
[Przepisów: 16]

Chleb Zopf (Szwajcaria)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny szwajcarski chleb serwowany najczesciej w niedziele.

Chleb Zopf (Szwajcaria)

Składniki:

Chleb Zopf (Szwajcaria)

 

  • Skladniki na jeden chleb:
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 20 g drozdzy swiezych
  • 60 g masla
  • 350 ml mleka

Sposób przygotowania:

Chleb Zopf (Szwajcaria)
1. Odlac troszke mleka, podgrzac mleko, nastepnie dodac drozdze razem z cukrem.(odstawic na 5 min.)

2.Maslo i mleko podgrzac w garnku, az do rozpuszczenia masla, zdjac z ognia i przestudzic(maslane mleko powinno byc cieple ale nie gorace).

3.Do maki dodac sol, mleko z maslem oraz drozdze, wymieszac recznie okolo 10 minut lub w maszynie okolo 5 minut.

4. Ciasto musi wyrosnac, okolo 1 godziny.

5. Ciasto wylozyc na stolnice, podzielic na 2 kawalki, kawalki zrolowac(dlugosc 60 cm) i zaplesc warkocz przekladajac je wzajemnie.

6.Ciasto spryskujemy lekko woda, musi wyrosnac kolejna godzine.

7.Ciasto posmarowac jednym zoltkiem wymieszanym z 1 lyzeczka mleka, piec 40-50min. w 200 stopniach C(wlozyc do nagrzanego wczesniej piekanika)

Tagi:

chleb mak