pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chleb żytni 100% z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chlebek fit robiony własnoręcznie.

Chleb żytni 100% z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni 100% z makiem

 

  • mąka żytnia 400g
  • zakwas żytni 200g
  • woda 500ml,
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mak 2 łyżki
  • śmietana kwaśna do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chleb żytni 100% z makiem
Zakwas mieszam z żytnią mąką. Stopniowo dolewam wody nie  przerywając mieszania. Następnie wsypuję cukier, sól oraz mak. Ponownie mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremek wypełniając je do 2/3 wysokości. Blaszki odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy ciasto chlebowe podrośnie blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C. Piekę około 60 minut. Po pierwszych 30 minutach temperaturę zmniejszam do 180C i w takiej piekę resztę czasu. Upieczony chleb wyjmuję i smaruję gęstą śmietaną. Chwilę czekam, aż śmietana wyschnie i chleb wyjmuje z foremki. Prawdziwy żytni chleb. Smacznego.
Chleb żytni 100% z makiem
Podczas mieszania mąki z zakwasem dodajemy mak
Chleb żytni 100% z makiem
Ciasto przekładamy do przygotowanych blaszek
Chleb żytni 100% z makiem
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 60 minut
Chleb żytni 100% z makiem
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy śmietaną