SUPERPRZEPIS

Chleb żytni 66%

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Chleb żytni 66% Więcej zdjęć (5)

Chleb na zakwasie wg przepisu mistrza Hamelmana. Udział mąki żytniej wynosi 66%, stąd nazwa. Od siebie dołożyłam słonecznik.

Składniki:

Chleb żytni 66%

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni 66%
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

Na drugi dzień do misy robota wlać zaczyn, dodać wodę, wymieszać. Następnie wsypać mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Dodać łuskane ziarna słonecznika. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 30 i 18 cm) wyścielonych papierem. Oprószyć mąką i wyrównać.

Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce
Chleb żytni 66%
składniki zaczynu zmieszać wieczorem i odstawić
Chleb żytni 66%
następnego dnia do zaczynu dodać wode i zamieszać
Chleb żytni 66%
dodac obie mąki, sól i łuskany słonecznik, zagnieść
Chleb żytni 66%
wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch keksówek