pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

100% chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mąki żurkowej

Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty
Zakwas żytni przygotowujemy z mąki żytniej typu 2000 oraz wody. Każdego dnia łączymy 2-3 łyżki mąki z taką samą ilością łyżek wody. Po 7 dniach mamy gotowy zakwas. Zakwas nie warto zużywać całego, tylko zostawiać odrobinę, która stanie się zaczątkiem nowego, szlachetniejszego zakwasu. Niektórzy robią chleb na jednym zakwasie nawet przez kilka lat. Gotowy zakwas odważam i przekładam do miski. Dosypuje mąki żurkowej i dokładnie wyrabiam ręcznie lub robotem. Następnie wsypuję dodatki. Ugotowaną i osuszoną kaszę gryczaną. Letnią. Słonecznik oraz siemię lniane. Posypuję cukrem oraz solą i dodaję 2 łyżki pestki dyni. Masę ponownie wyrabiam tym razem ręcznie lub z pomocą łyżki, aby nie rozdrobnić pestek. Tak przygotowane ciasto chlebowe przekładam do foremek wypełniając na ½ wysokości. Wierzch posypuję pestkami dyni. Tak przygotowane blaszki wstawiam do letniego piekarnika. Trzymam tam 4 godziny, aż ciasto wyrośnie. Wtedy piekarnik włączam i nagrzewam do temperatury 170°C. Piekę około 45 minut. Po upieczeniu zawijam w lniane ściereczki do ostygnięcia. Upieczony chleb miał wysokość 5 cm.
Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty
Przygotowujem zakwas z mąki żytniej typu 2000 i wody
Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty
Mieszamy z mąką żurkową i dodajemy siemię lniane
Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty
Ciasto chlebowe przekładamy do foremek
Chleb żytni, gryczany, wieloziarnisty
Wierzch ciast chelbowego posypujemy pestkami dyni