Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb żytni na zakwasie żytnim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny chleb wyłącznie z żytniej mąki

Chleb żytni na zakwasie żytnim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni na zakwasie żytnim

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na zakwasie żytnim
Popołudniu pierwszego dnia należy nastawić zaczyn: zmieszać mąkę żytnią pełnoziarnistą z wodą i zakwasem. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na około 16-20 godzin. Po tym czasie do zaczynu wlać wodę. Wymieszać. Wlać całość do mąki wymieszanej z solą. Zmiksować luźne ciasto. Odstawić to wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, po 15 minutach zmniejszyć do 190 i piec kolejne 45 minut. Ostudzić na kratce.
Chleb żytni na zakwasie żytnim
Popołudniu pierwszego dnia należy nastawić zaczyn zmieszać mąkę żytnią pełnoziarnistą z wodą i zakwasem Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na około 16-20 godzin
Chleb żytni na zakwasie żytnim
Po tym czasie do zaczynu wlać wodę Wymieszać Wlać całość do mąki wymieszanej z solą Zmiksować luźne ciasto
Chleb żytni na zakwasie żytnim
Etap 3Odstawić to wyrośnięcia na 2-3 godziny
Chleb żytni na zakwasie żytnim
Etap 4Następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny