SUPERPRZEPIS

Chleb żytni razowy na zakwasie

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Chleb żytni razowy na zakwasie Więcej zdjęć (2)

Chleb żytni razowy jest smaczny i mięciutki, długo zachowuje świeżość. Nie zawiera żadnych ulepszacz, tylko jest na naturalnym zakwasie.

Składniki:

Chleb żytni razowy na zakwasie

 

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 400 gram mąki żytniej razowej
  • 100 gram mąki pszennej chlebowej
  • 500 ml. Letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chleb żytni razowy na zakwasie
Obydwie mąki, zakwas, wodę, sól, pestki słonecznika i siemię lniane przekładamy do miski, wyrabiamy chleb przez kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.

Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej keksówki, odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.

Chleb pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Chleb żytni  razowy na zakwasie
Chleb przekłądamy do formy, pozostawiamy do wyrośnięcia.