luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Chleb zytnio-orkiszowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Domowy chleb smakuje i pachnie cudownie.

Chleb zytnio-orkiszowy

Składniki:

Chleb zytnio-orkiszowy

 

 

  • 250 gram maki zytniej
  • 250 gram maki orkiszowej
  • 1 mala paczka drozdzy suszonych
  • 1 plaska lyzeczka cukru
  • 1 plaska lyzeczka soli
  • 375 ml. kefiru lub maslanki o temp. pokojowej

 

Sposób przygotowania:

Chleb zytnio-orkiszowy
Wszystkie suche skladniki wsypac do miski, wymieszac, nastepnie wlac letni kefir i wyrobic ciasto. Odstawic naciete ciasto np. w krzyz i posypane delikatnie maka( w formie w ktorej bedziemy piec chleb) pod przykryciem w cieple miejsce na ok.90 min. Piekarnik nagrzac do temp. 200 °C , spryskac woda lub dac na dno piekarnika 2 kostki lodu, wlozyc forme z wyrosnietym ciastem i piec 40 min. Po upieczeniu wyciagnac chleb z formy na kratke kuchenna do ostudzenia.
Wlasciciele maszyny do pieczenia chleba wlewaja najpierw letnia maslanke, nastepnie dodaja obydwie maki, sol, cukier i na koncu drozdze. Nastawiamy program na wyrabianie ciasta. Nastepnie przekladamy ciasto do formy i postepujemy dalej jak w przepisie powyzej.

Tagi:

mak chleb