zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb żytnio - pszenny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny domowy chleb z trzech typów mąki żytniej z dodatkiem mąki pszennej. Idealny na śniadanie czy kolację.

Chleb żytnio - pszenny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytnio - pszenny

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio - pszenny
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Do drożdży wlać wodę, dodać sól i wymieszać. Wsypać wszystkie mąki i lekko połączyć. Następnie wlać olej i wyrabiać ciasto kilka minut. Oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić i uformować na desce oprószonej mąką bochenek. Wierzch posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne ( dól i pokrywkę ) posmarować olejem i posypać mąką. Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 stopni.

Na dno nagrzanego naczynia delikatnie położyć wyrośnięte ciasto, zrobić szybko nacięcia i zakryć pokrywką. Piec 30 minut a potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 w temperaturze 200 stopni.

Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
Chleb żytnio - pszenny
najpierw nalezy wyrobić ciasto na chleb.
Chleb żytnio - pszenny
potem zostawić je do wyrośnięcia w misce
Chleb żytnio - pszenny
wyrobić znowu i uformować bochenek na desce
Chleb żytnio - pszenny
chleb przełożyć do naczynia i upiec a potem wystudzić