Chlebek bananowo-dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanka mleka.

Chlebek bananowo-dyniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek bananowo-dyniowy

 

  • 200 g pure z pieczonej dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g maki pszennej 550
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 g oleju
  • 2 jajka
  • 50 g czekolady
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowo-dyniowy
Banana rozgniatamy widelcem. Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy pure z dyni, banana, przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Chlebek bananowo-dyniowy
Upieczony chlebek bananowy studzimy na kratce.