agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chlebek bułgarski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierwszy raz piekłam ten chleb, wyszedł wspaniały. Delikatny , mięsisty i przepięknie wyrasta. polecam każdemu.

Chlebek bułgarski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek bułgarski

 

 

  • 125 g masła roztopionego
  • kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania
  • żółtko roztrzepane do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chlebek bułgarski
Do większej miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia 10-15 minut. Pozostałe składniki na ciasto przełożyć do miski, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i ugnieść ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem - ciasto łatwo odejdzie. Przykryć folią spożywczą i ostawić do podwojenia objętości. U mnie zajęło to godzinę, ale może zająć dłużej. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. jeżeli miska będzie wysmarowana olejem, nie będzie trzeba podsypywać mąką przy wałkowaniu. Placki ciasta smarować rozpuszczonym masłem i układać na sobie. Następnie podzielić na 8 lub 12 części ( zdjęcie) tak aby powstały trójkąty. Zawijać od szerszej strony w ruloniki - tak jak rogaliki. Układać w blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej mące. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - ok 30 minut. Przed pieczeniem posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami. U mnie mieszanka słonecznik, pestki dyni, sezam. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Należy sprawdzać żeby skórka nie przypiekła się zbytnio. PO upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego:)
Chlebek bułgarski
z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Chlebek bułgarski
wyrośnięte ciasto podzielić na cztery cześci
Chlebek bułgarski
ciasto podzielić na osiem lub dwanaście części i zwijać jak rogaliki
Chlebek bułgarski
zwinięte ciasto przełożyć do blaszki i ponownie odstawić do wyrośnięcia