Chlebek cebulowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Mój pierwszy chlebek,z rodziny bułkowatych:)

Chlebek  cebulowy

Składniki:

Chlebek cebulowy

 

  • 400 g mąki
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula (drobniutko pokrojona, zeszklona na oliwie)
  • 1 łyżka cukru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • ziarna słonecznika(opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Chlebek cebulowy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać - ja zrobiłam to przy pomocy maszyny do chleba, na programie zagniatanie i wyrastanie. Jeżeli robimy bez pomocy maszyny, to po wyrobieniu ciasta pozostawić je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Uwaga ciasto jest dość luźne, myślę więc że dobrze jest je wyrobić przy pomocy miksera. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki keksowej (u mnie foremka 10 x 30) i zostawić na około 40 - 50 minut. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym żółtkiem (lub mlekiem),można posypać słonecznikiem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 35 minut.Smacznego:)