Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chlebek Ciabatta

  • 1
         
ocena: 3/5 głosów: 4105

Wsypać 455 g mąki do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. Wkruszyć świeże

Chlebek Ciabatta

Składniki:

Chlebek Ciabatta

 

  • 68 dag bielonej białej mąki

 

 

  • 430 ml zimnej wody

 

  • 140 ml oliwy „Vergine”

 

 

  • mąka do posypania i oprószenia

 

  • 2 blachy, grubo posypane mąką

Sposób przygotowania:

Chlebek Ciabatta
Wsypać 455 g mąki do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. Wkruszyć świeże droż­dże do malej miseczki i dokładnie rozprowadzić wodą, wlewając 100 ml z przygotowanej ilości, po czym wlać roztwór drożdży do dołka w mące. Dolać resztę wody i rozrobić bar­dzo lepkie, półpłynne ciasto. Wybijać ręką przez 5 minut, aż stanie się bardzo elastyczne. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i zostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto bardzo urośnie, trzeba, więc uważać, by nie przykleiło się do ściereczki.