eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pszenny chlebek z dodatkiem dyni,siekanych orzechów włoskich i pestek dyni. Wyszedł pyszny. nawet czteroletni wnusio się nim zajadał.

Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi
Mąkę przesiać do dużej miski. Obrane orzechy włoskie grubo posiekać i odmierzyć 1 szklankę 250 ml. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody,dodać cukier,łyżeczkę mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce żeby drożdże wyrosły. Do mąki dodać mus z dyni,posiekane orzechy,1/2 szklanki pestek dyni,wyrośnięte drożdże,sól i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwie foremki do pieczenia chleba lub keksówki wysmarować margaryną i dno posypać resztą pestek dyni. Przełożyć ciasto do foremek,przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Włożyć foremki z chlebkiem do piekarnika i piec około 60 minut. Chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem. Smacznego!
Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi
Przygotować posiekane orzechy.pestki i mus z dyni.
Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi
Mąkę przesiać do dużej miski i dodać mus z dyni,posiekane orzechy,1/2 szklanki pestek dyni,wyrośnięte drożdże i sól.
Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.
Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi
Dwie foremki do pieczenia chleba lub keksówki wysmarować margaryną i dno posypać resztą pestek dyni. Przełożyć ciasto do foremek.