Kuchniamaryny

Kuchniamaryny

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny chlebus i bułeczki z chrupiacą skórką, bez wyrabiania wystarczy na noc postawić ciasto a rano przygotować

Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką

 

  • Składniki na ciasto chlebowe
  • 450 g mąka pszenna bułkowa typ 650 Młyn Kopytowa
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej wody

 

  • Ciasto na bułki 6 szt
  • 350 g mąka pszenna bułkowa typ 650 Młyn Kopytowa
  • 100 g mąka graham typ 1850 Młyn Kopytowa
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką
Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto chlebowe to samo zrobić z ciastem na bułki i wymieszać. Ciasto będzie klejące. Miski z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Na drugi dzień po tych 12 godzinach ciasto wyjąć z miski delikatnie lyżką na stolnicę obsypana mąką i złozyć w kopertę, uformować kulę. Ciasto przełożyć na ściereczkę obsypaną mąką, odstawić np do koszyczka lub półmisek okrągły, na bok na czas rozgrzania piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp.240st z naczyniem żaroodpornym. Gdy już piekarnik będzie rozgrzany, wyciągnąć ostrożnie naczynie z piekarnika, i przełożyć do niego ciasto z koszyczka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, piec 30min, następnie zdjać pokrywę i jeszcze 12min Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Z ciastem na bułki postępujemy tak samo tyle, że po złożeniu w kopertę uformować wałek i podzielić na 6 częsci uformować bułki połozyć na specjalnym papierze, który można trzymać w piekarniku w wysokiej temperaturze do 240st (nie zwykły papier, ponieważ może się spalić ) bułki ułożyc jedna przy drugiej i z papierem położyć na blaszce na 30minut do wyrośniecia. po tym czasie papier z bułkami przełożyć do naczynia prostokątnego i włożyć do nagrzanego naczynia. Piec tyle samo co chlebek :) Bułeczki wyjda sklejone ale po przestudzeniu delikatnie można odrywać, polecam skórka wysmienicie chrupiąca :P
Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką
tak wygląda ciasto po 15 godzinach leżakowania pod folią
Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką
wyłożyć ciasto klejące na obficie posypany mąką blat/stolnicę
Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką
uformowane kółko przełożyć na ściereczce posypanej mąką do koszyczka na 30minut