jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chlebek irlandzki na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebek irlandzki ma tą zaletę, że wypieka się go szybko, bo nie wymaga wyrastania. Wystarczy wymieszać składniki, uformowac chleb i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Chlebek irlandzki na miodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek irlandzki na miodzie

 

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej (2000)
  • 2 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty sody (takiej jak do pierników)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka do herbaty soli
  • 500 ml maślanki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek irlandzki na miodzie
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Obydwa rodzaje mąki, sodę i sól dobrze wymieszaj. Wlej maślankę, dodaj miód. Wymieszaj wszystko po czym wyłóż na stolnicę wysypaną mąką razową Uformuj okrągły bochenek. Włóż ciasto na wyłożoną papierem blachę Włóż do pieca, po 10 min zmniejsz temperaturę do 200 stopni C. Po 25 - 30 minutach wyjmij gotowy chleb. Ostudź go na kratce.
Chlebek irlandzki na miodzie
Włóż chleb do pieca, po 10 min zmniejsz temperaturę do 200 stopni C. Po 25 - 30 minutach wyjmij gotowy chleb.

Tagi:

piernik chleb