Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chlebek marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny domowy chlebek marchewkowy o lekko wyczuwalnym smaku marchewki.Polecam upiec na śniadanie lub kolację.

Chlebek marchewkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek marchewkowy

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1 marchewka (około 10 dag )
  • dodatkowo:
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • olej do posmarowania formy
  • otręby pszenne do oprószenia formy

Sposób przygotowania:

Chlebek marchewkowy
Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył. Marchewkę obieramy,myjemy,dokładnie osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do mąki dajemy sól,wyrośnięte drożdże,startą marchewkę i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto przez około 5 minut.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do foremki,posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x11 cm x 7 cm.Znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie chlebek pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony chlebek studzimy.
Chlebek marchewkowy
Upieczony chlebek marchewkowy,studzimy po upieczeniu.