jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chlebek owsiano-bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny wilgotny chlebek na słodko z bananami i otrębami owsianymi

Chlebek owsiano-bananowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek owsiano-bananowy

 

  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • pół szklanki otrębów owsianych do posypania
  • masło do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Chlebek owsiano-bananowy
Obieramy i rozgniatamy w misce banany, dodajemy do nich jogurt, jajko i stopione masło - mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy niezbyt starannie suche z mokrymi, przekładamy do foremeki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Górę chlebka również posypujemy otrębami. Pieczemy w mocno nagrzanym (190 st.C) piekarniku około 30 minut.
Chlebek owsiano-bananowy
Banany rozgniatamy w misce i zalewamy jogurtem , dodajemy jajko.

Tagi:

jajko jajka