Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek owsiano - ostropestowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To bardzo łatwy do upieczenia chlebek. Jest przy tym bardzo smaczny. Można dodawać różne dodatki, zależy kto co lubi.

Chlebek owsiano - ostropestowy

Składniki:

Chlebek owsiano - ostropestowy

 

  • 700 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 42 g świeżych drożdży
  • 400 ml kefiru
  • 600 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek owsiano - ostropestowy

1.

Chlebek owsiano - ostropestowy
Wsypanie do miski maki krupczatki i mąki orkiszowej

Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać.

2.

Chlebek owsiano - ostropestowy
Wsypanie do miski płatków owsianych, słonecznika i ostropestu

Dosypać płatki owsiane, słonecznik łuskany oraz ostropest mielony, ponownie wymieszać.

3.

Chlebek owsiano - ostropestowy
Dosypanie soli kuchennej i wymieszaniez innymi składnikami

Wsypać sól kuchenną.

4.

Chlebek owsiano - ostropestowy
Dosypanie cukru kryształu i ponownie wymieszanie

Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.

5.

Chlebek owsiano - ostropestowy
Dodanie świeżych drożdży i wymieszanie łyzką drewnianą

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.

6.

Chlebek owsiano - ostropestowy

Kefir wymieszać z ciepła wodą i dolać do reszty składników. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

7.

Chlebek owsiano - ostropestowy

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i ponownie pozostawić na 15 minut.

8.

Chlebek owsiano - ostropestowy

Nagrzać piekarnik do 230 stopni C i wstawić foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

9.

Chlebek owsiano - ostropestowy

Wystudzić chlebki na kratce.

10.

Smacznego !
Chlebki były przeznaczone dla kogoś do poczęstowania stąd brak ich przekroju.


Tagi:

chleb