Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 301]

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny chlebek, w dodatku podwójnie orzechowy. W smaku raczej słodkawy, ale doskonale smakuje z nabiałem. Polecam na śniadanie.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

Składniki:

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

1.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.

2.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej
Dosypanie słonecznika, pistacji, żurawiny, ostropestu i pinii

Dosypać słonecznik, pistacje, żurawinę suszoną, ostropest mielony i orzeszki piniowe, wymieszać.

3.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną i ponownie wymieszać łyżką.

4.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej
Wlanie miodu spadziowego i dokładne wymieszanie

Wlać miód spadziowy, za każdym razem dobrze wymieszać.

5.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.

6.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

Wlać letnią wodę.

7.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut.

Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

Wystudzić na kratce.

11.

Chlebek pistacjowo - piniowy na mące chlebowej

Smacznego !

Tagi:

chleb pieczywo