iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chlebek pita domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Po takie chlebki chodzimy do baru lub kupujemy gotowe w sklepie, a można je bardzo łatwo przygotować w domu i nadziać czym kto chce.

Chlebek pita domowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek pita domowy

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pita domowy

ETAP 1:

Chlebek pita domowy
Porcje ciasta muszą podwoić swoja objętość.

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą cukrem i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać olej i drożdże, zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji, utoczyć małe kuleczki i odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Chlebek pita domowy
Ciasto rozweałkować na dosyć mocno podsypanej mąką stolnicy.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm

ETAP 3:

Chlebek pita domowy
Chlebki ułoży na papierze który leży tylko na kratce.

ułożyć je na papierze do pieczenia. Piec w temp. 200 st około 10 minut.

ETAP 4:

Chlebek pita domowy
Chlebki można naciąć w całości bez przecinania.

Upieczone chlebki ja przecinam na pół i dopiero nacinam kieszonkę

ETAP 5:

Chlebek pita domowy
Do nadziania pity używamy ulubionych dodatków.

którą nadziewamy czym kto lubi i czym kto chce u mnie jest to kapusta, cebula czerwona, zielony ogórek, papryka czerwona i pomidor oraz kukurydza, dodatkowo mięso z wędzonego kurczaka i majonez.


Tagi:

chleb