reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chlebek pita zamiast kanapek dziś z rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Farsz zmieniam adekwatnie do tego co mam w lodówce i mam pewność,że śniadanie będzie zjedzone:)

Chlebek pita zamiast kanapek dziś z rybą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek pita zamiast kanapek dziś z rybą

 

  • Ciasto
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki do podsypywania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2płaskie łyżeczki soli
  • 1 1/2szklanki letniej wody
  • 4 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Chlebek pita zamiast kanapek dziś z rybą
Do mąki dodajemy resztę składników i drożdże rozpuszczone w wodzie. Dokładnie wyrabiamy ok 10 min i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 8 ( ja robię dla małej z 2 kawałków 4) części, wyrabiamy i rozwałkowujemy na placuszki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia - ok 20-30minut.I teraz albo - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 10 min, blacha na której pieczemy tez musi być nagrzana, a w piekarniku z termoobiegiem 200 st - smażymy na rozgrzanej, nie smarowanej patelni teflonowej obracając raz po 20 sek, drugi raz po 2-3 min i ostatni raz obracając dopiekamy na złoty kolor.Chlebki są chrupiące na zewnątrz a lekko wilgotne w środku- przepis może nie jest idealny, ale nam odpowiada jego smak Smażone na patelni nie puchną- ale można je spokojnie rozkroić nożem. Filety rozmrażamy, osuszamy, przyprawiamy i panierujemy w mące,jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na złoty kolor. Każdy chlebek smarujemy sosem czosnkowym, wkładamy liść sałaty, ogórek i paprykę pokrojone w paski.
Chlebek pita zamiast kanapek dziś z rybą
Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć dwa razy
Chlebek pita zamiast kanapek dziś z rybą
Zamiennie za rybe daję kąski fz filetu z kurczaka

Tagi:

ciasto