Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

chlebek swiąteczny z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniały chlebek na Boże Narodzenie i Wigilię ale należy je upiec przynajmniej 7-8 dni wcześniej, a wyszperałam go w jakimś czasopiśmie

chlebek swiąteczny z suszonymi owocami

Składniki:

chlebek swiąteczny z suszonymi owocami

 

Sposób przygotowania:

chlebek swiąteczny z suszonymi owocami
Suszone gruszki, śliwki, jabłka i morele opłukać gorącą wodą, pokroić w matą kostkę. Włożyć do miski, zalać winem i gorącą wodą. Odstawić na 3 godziny. Figi opłukać gorącą wodą, odciąć ogonki i pokroić w kostkę. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Osuszyć. 5 dag migdałów przekroić wzdłuż, resztę zemleć z orzechami laskowymi. Mąkę żytnią i pszenną wsypać do miski i wymieszać. Zrobić dołek i wiać rozpuszczone w mleku drożdże. Dodać wszystkie zmielone przyprawy i dobrze wymieszać. Zaczyn nakryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce. Powinien on stać tam tak długo, aż wyrośnie i pojawią się na nim pęcherzyki. Owoce wyjąć z zalewy i osuszyć na sitku. Do zalewy owocowej dolać 250 ml wody podgrzanej do temperatury 40 stopni. Dodać ją do zaczynu razem z miodem, sokiem i skórką z pomarańczy. Zagnieść. W razie potrzeby dodać trochę letniej wody. Wybijać ciasto, aż pojawią się na nim pęcherzyki. Kandyzowane skórki i namoczone owoce dodać do ciasta, dokładnie wymieszać i zagnieść. Ciasto oprószyć mąką, nakryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Stolnicę oprószyć mąką. Zagnieść ciasto i uformować dwa chleby, Na wierzchu ułożyć połówki migdałów. Blachę wysmarować masłem, ułożyć na niej chleby i od stawiona 15 minut. Włożyć chleby do piekarnika i piec okoto 90 minut. Co jakiś czas za pomocą pędzelka smarować chleby roztopionym masłem Po wyjęciu z piekarnika, także należy posmarować je masłem. Schłodzić i zawinąć w folię. Chlebki najsmaczniejsze są dopiero po tygodniu.