jagna

jagna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Chlebek w jajku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb pokrój na kromki, mogą być grubsze. Jajka roztrzep w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu...

Chlebek w jajku

Składniki:

Chlebek w jajku

  • chleb (może być nawet lekko czerstwy)
  • jajka (1 na 2 kromki chleba)
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser (najlepiej w plasterkach)
  • masło lub olej

Sposób przygotowania:

Chlebek w jajku

Chleb pokrój na kromki, mogą być grubsze. Jajka roztrzep w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie namocz w nich dokładnie kawałki chleba, tak by dobrze nasiąkły jajkami. Na teflonowej patelni rozgrzej masło lub olej, a następnie zmniejsz ogień i połóż na tłuszczu chleb. Gdy sie usmaży z jednej strony, odwróć kromki, na każdej połóż plaster sera, a patelnię przykryj przykrywką. Smaż tak przez chwilę na wolnym ogniu - do chwili, gdy ser się rozpuści. Takie "grzanki" świetnie smakują z przecierem pomidorowym, keczupem lub sosem czosnkowym. Doskonałe na śniadanie. Smacznego!