czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Chlebek z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowy chlebek jest wspaniały. Ten ma piękny żółty kolor, dużo ziaren i lekko słodki posmak... Jest idealny!

Chlebek z dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek z dynią

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z dynią
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. Piec około 25minut w temp. 190st.
Chlebek z dynią
Mąkę zagnieść z dynia, solą oraz zaczynem
Chlebek z dynią
Z ciasta uformowac kulę, przykryc i odstawić
Chlebek z dynią
Ciasto ułożyć w foremce, posypac ziarnami