Chlebek z serkiem białym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wymyśliłam więc,że można by dodać biały serek.Nieskromnie przyznam,że dobrze wymyśliłam,bo chlebek był dobry,mięciutki,puszysty.

Chlebek z serkiem białym

Składniki:

Chlebek z serkiem białym

 

  • 100 g wody
  • 40 g mleka 3,2%
  • 5 g drożdży instant
  • 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
  • 15 g masła
  • 90 g serka (ja dałam biały,Piątnicy)
  • 5 g soli
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z serkiem białym
1.Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę.
3. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.