Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Chlebek ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebek z nadzieniem szpinakowym i z dodatkiem sera feta.

Chlebek ze szpinakiem

Składniki:

Chlebek ze szpinakiem

 

  • 500g maki pszennej,
  • 8g drozdzy instant,
  • 100g roztopionego masla,
  • 175ml cieplej wody,
  • 500g mrozonego szpinaku,
  • sól, pieprz, vegeta,
  • lyzeczka cukru,
  • lyzeczka oregano,
  • 2 zabki czosnku,
  • 125g sera feta,
  • ziarna slonecznika,
  • papier do pieczenia,
  • forma do keksa

Sposób przygotowania:

Chlebek ze szpinakiem
Szpinak rozmrozic i zmiksowac na papke, dodac pól lyzeczki soli, pieprz i 1/3 lyzeczki vegety. Make dobrze przesiac, odmierzyc 350g maki i polaczyc ja z 175ml letniej wody, lyzeczka cukru i 100g rozpuszczonego masla, wyrobic ciasto. W razie potrzeby dodac niewielka ilosc wody lub maki, aby ciasto odchodzilo od reki. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Odmierzyc 1/3 ciasta i polaczyc je reka ze zmiksowanym szpinakiem, 150g maki, oregano i czosnkiem. Ser feta pokroic na kosteczke i dodac do szpinakowego ciasta, wymieszac i ewentualnie doprawic do smaku. Ciasto jasne rozwalkowac na ksztalt prostokatu o wymiarach 35x25cm, ciasto szpinakowe uformowac w walek o 25cm wielkosci, ulozyc go w srodku jasnego ciasta, zlepic brzegi jasnego ciasta. Keksówke wypelniamy papierem do pieczenia i wkladamy do niej chlebek. Ciasto pozostawiamy do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 40 minut. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem slonecznika. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.