Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To chlebek z moimi ulubionymi ziarnami upieczony na mąkach pełnoziarnistych i swojską maślanką. W smaku bardzo dobry.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

 

  • 700 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżki ziaren amarantusa
  • 1 łyżka ostropestu mielonego
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1/2 litra maślanki
  • 1/2 litra wody letniej

Sposób przygotowania:

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

1.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance
Wszystkie rodzaje mąki wsypane do miski i wymieszane

Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie rodzaje mąki takie jak: mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową oraz mąkę żytnią razową. Wymieszałam łyżką.

2.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance
Ziarna amarantusa i ostropest mielony dosypany do miski z mąkami

Do wymieszanych mąk dosypałam ziarna amarantusa oraz ostropest mielony. Ponownie wymieszałam.

3.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepły wsypałam do miski.

4.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Kolejnym składnikiem była sól kuchenna. Za każdym dodaniem składnika mieszałam łyżką drewnianą.

5.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Cukier kryształ także wsypałam do miski z pozostałymi składnikami.

6.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam.

7.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Maślankę, którą miałam w temperaturze pokojowej wymieszałam z ciepłą wodą ( ale nie gorącą ) i wlałam do miski. Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.

8.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.

9.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Ponownie odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

10.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo