sara24

sara24

Kucharz
[Przepisów: 16]

Chlebki Naan

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo proste do zrobienia placki prosto z Indii.

Chlebki Naan

Składniki:

Chlebki Naan

 

  • Skladniki na 4 chlebki:
  • 250 g maki
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 lyzki jogurtu naturalnego
  • 3 lyzki mleka
  • 1 lyzka wody
  • 1 lyzka oleju
  • 1 lyzeczka suchych drozdzy lub 3 lyzeczki swiezych

Sposób przygotowania:

Chlebki Naan
1. Wymieszac drozdze z woda i cukrem odstawic na okolo 10 min.
2. Do maki dodac sol oraz proszek do pieczenia, wymieszac.
3. Do suchych skladnikow dodac olej, wymieszac by sie polaczyl z maka, nastepnie dodac jogurt, mleko oraz drozdze, dokladnie wyrobic ciasto (okolo 5 minut).
4. Odstawic ciasto do wyrosniecia (10-15min.)
5. Podzielic ciasto na 4 rowne porcje, formowac kulki, splaszczyc i walkowac na placek grubosci okolo 0,5 cm.
6. Piec na wysmarowanej tluszczem lub wylozonej papierem blasze okolo 15 min w nagrzanym wczesniej piekarniku w 140 stopniach C, lub jesli ktos nie lubi bladych piec do zrumienienia.
Smacznego

Tagi:

naan mak